22 січня – День Соборності України

2018-01-22

/Files/images/14431.jpg
Однією з найважливіших історичних дат для України є саме 22 січня (проголошення першої незалежності у 1918 році та проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР), коли в Україні відзначається День Соборності. Соборність означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, духовну консолідацію всіх жителів держави, згуртованість громадян, незалежно від їхньої національності. Нарешті, соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту для побудови демократичної держави.
Відповідно до Указу Президента України «Про відзначення у 2016 році Дня Соборності України» від 30 грудня 2015 року № 731 з метою виховання в учнів почуття патріотизму і гордості за свою державу Міністерство освіти і науки України з 18 – 22 січня 2016 року у Харківській гімназії №39 для учнів 1-11 класів було проведено Урок Соборності «Єднання заради Незалежності».
21 січня 1990 року жителі багатьох населених пунктів по дорозі між Києвом і Львовом утворили живий ланцюг, відзначивши цю історичну дату. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.
22 січня, в День Соборності України, у гімназії пройшла акція «Український віночок». Віночок, сплетений з квіточок і трав, оздоблений яскравими стрічками, один з найдавніших символів українського життя. Протягом тижня кожен клас виготовляв квітку, знайомився з її символом. На загально гімназійній лінійці було представлено кожну квіточку та створено великий гімназійний вінок. Усього у вінку було 13 квіток, яки мали свій символ. Мак - квітка мрії та символом родючості, краси та молодості; ромашка — символом кохання, ніжності та вірності; соняшник — відданості й вірності; волошка — символ людяності; ружа, мальва— символи віри, надії, любові; м’ята — оберег дитини та її здоров’я; материнка — символ материнської любові; лілея — дівочі чари, чистота, цнота, безсмертник —символ здоров’я, загоює виразки, і рани; цвіт вишні та яблуні — материнська відданість та любов; калина — краса та дівоча врода; хміль — гнучкість і розум; польовий дзвіночок — вдячність.
Лідери організації учнівського самоврядування розповіли про історію свята Дня соборності України та побажали всім злагоди, добробуту та миру.

ФОТО

Україно, соборна державо,

Сонцесяйна колиско моя,

Ні, не вмерла й не вмре твоя слава,

Завойована в чесних боях.

Ти не загинеш, Україно!

І мова прадідна твоя,

Що кожне слово в ній – перлина,

Не вмре повік!

Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!

Говорять сьогодні дорослі й малі.

Бо ти в нас – найкраща, бо ти в нас єдина,

Немає такої, як ти, на землі.

Кiлькiсть переглядiв: 160