• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини ліцею
  • 100 років з дня затвердження Тризуба державним гербом Української Народної Республіки

100 років з дня затвердження Тризуба державним гербом Української Народної Республіки

2018-02-22

/Files/images/1408597979.jpg

25 лютого 2018 року відзначатимемо 100 років, відколи Тризуб став державним гербом УНР.

Із протоколу засідання Малої Ради

25 лютого 1918 року, місто Коростень

У справі державного герба України Мала Рада ухвалила: “Гербом Української Народної Республіки приймається знак Київської Держави часів Володимира Святого”.

Цікаво, які історичні корені тризуба?

Це - знак Княжої Держави часів Володимира Великого, - розповідає Андрій Гречило, фахівець у галузі геральдики та вексилології, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені М.С. Грушевського НАН України. - Щоправда, у той час ще не було такого поняття, як геральдичні знаки, існували емблемні символи - тризуб був одним із них. Є різні версії щодо походження цього знака. Дехто говорить про його скандинавськi коренi, мовляв, принесли варяги. Інші кажуть, що у тризуба - тюркське походження. Оскільки такі знаки притаманнi різних культурам, то важко встановити, звідки саме походить тризуб. Ніхто сьогодні не може дати і точного наукового пояснення, що ж означає тризуб. - Але ж є версії та гіпотези...

- Так, автори релiгiйних версій стверджують, що тризуб символізує трисуття. Ще кажуть, що це схематизоване і стилізоване зображення голуба, як символу Святого Духа, чи іншої птиці. Наприклад, популярною є версія, нiбито тризуб - сокiл, який пiкiрує на здобич. Напевно, всі чули i про зашифроване слово "воля". Ця версія, до речі, з'явилася вже після затвердження тризуба як герба УНР. Тобто їй майже 100 років. Тоді дехто також почав "розшифровувати" у тризубі початкові літери імен Володимир, Ольга, Ярослав. Так, це цікаві інтерпретації, але всі вони - ненаукові.

-А як використовували тризуб у часи Княжої доби?

- Тризуб за часів Володимира Великого був княжим знаком, яким позначали його власність. Навіть на дупла дерев, з яких добували мед диких бджіл, ставили знак князя. Він з'являвся на монетах, озброєнні, цеглі. І завдяки цьому дотепер відомий вигляд тризуба часів Володимира Великого.

Кiлькiсть переглядiв: 150